Poëzie, muziek, lezingen en exposities ter herdenking van het 150e geboortejaar van Henriette Roland Holst op Landgoed de Oude Buisse Heide op 13 en 14 april.


Op initiatief van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert geven dichters, musici en sprekers een heel weekend lang acte de présence op het prachtige landgoed de Oude Buisse Heide. Dit ter herdenking van het 150e geboortejaar van dichteres, schrijfster en politica Henriette Roland Holst. De Oude Buisse Heide is dé plek waar zij  inspiratie opdeed en tot rust kwam. Hier schreef ze de meeste van haar literaire werkstukken en politieke publicaties.

Maak kennis met deze bijzondere vrouw
Stichting Cultuur Landgoederen Zundert biedt in samenwerking met Natuurmonumenten een podium aan hedendaagse dichters, musici en sprekers. Zij brengen in de beslotenheid van de Angorahoeve, het Atelier Roland Holst en de Herenkamer van de Buisse Hoeve op creatieve wijze het gedachtengoed van Henriette weer tot leven. Hier herhaalt zich de geschiedenis.

Programma
Het dagprogramma, dat gepresenteerd wordt door Niels Herijgens, bestaat uit een reeks van drie sessies (van twee uur) met optredens boordenvol poëzie, muziek en lezingen. De sessies variëren inhoudelijk; zowel de poëzie als de muziek en de lezingen zijn verschillend. Het Feest der Poëzie verzorgt dichters, die eigen werk en favoriete gedichten van Roland Holst brengen en een sopraan-piano-duo met gedichten van Roland Holst en haar tijdgenoten Frederik van Eeden en Albert Verwey op muziek. De lezingen gaan over haar politieke gedachtengoed – en wat daar vandaag de dag van terecht gekomen is – en het werk en leven van het echtpaar Roland Holst. Exposities over het werk van Henriette en Richard Roland Holst en van Deborah Duyvis in de Angorahoeve en het Atelier Roland Holst worden verzorgd door het Van GoghHuis te Zundert.

Hier werd geschiedenis geschreven
In de Herenkamer, de Angorahoeve en het Atelier Roland Holst op de Oude Buisse Heide werd geschiedenis gemaakt en geschreven. Hier ontving Henriette samen met haar man Richard Roland Holst honderden bekende gasten uit de kunstenaars- en politieke kringen. Ze worden allemaal genoemd in “Het boek van de Buissche Heide”. Onder hen politicus Willem Drees, dichter Herman Gorter, architect Hendrik Berlage, componist Rudolf Escher, kunsthistoricus en directeur van Museum Kröller-Müller Bram Hammacher, architecte Margaret Kropholler en vele anderen.

Programma klik hier

Biografie sprekers klik hier

Ticketverkoop (korting voor leden van Natuurmonumenten)
Er vinden drie sessies op een dag plaats. De prijs van een sessie bedraagt € 17,50 voor leden van Natuurmonumenten en € 22,50 voor niet-leden. Koop een dagticket indien je alle drie de sessies op een dag wil bijwonen. De prijs voor een dagticket is € 45,00 voor leden van Natuurmonumenten en € 57,50 voor niet-leden. De dagtickets worden afzonderlijk in de ticketshop van Natuurmonumenten aangeboden.

13 april ochtendprogramma 10:00 – 12:00 uur. Bestel uw ticket hier
13 april middagprogramma 12:30 – 14:30 uur. Bestel uw ticket hier
13 april namiddagprogramma 15:00 – 17:00 uur. Bestel uw ticket hier
13 april dagkaart 10:00 – 17:00 uur. Bestel uw ticket hier

14 april ochtendprogramma 10:00 – 12:00 uur. Bestel uw ticket hier
14 april middagprogramma 12:30 – 14:30 uur. Bestel uw ticket hier
14 april namiddagprogramma 15:00 – 17:00 uur. Bestel uw ticket hier
14 april dagkaart 10:00 – 17:00 uur. Bestel uw ticket hier

Praktisch

  • Parkeren bij Herberg ‘t Pannehuske: Roosendaalsebaan 4, 4885 JK Achtmaal

Vanaf daar is het ongeveer 1,3 kilometer wandelen naar de locatie

  • Draag goede wandelschoenen en warme kleding
  • De locatie is helaas niet geschikt voor mindervaliden
  • Op de locatie is beperkte catering

Er worden die dag foto’s en mogelijk video opnamen gemaakt. Door aanschaf van een ticket geeft u de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert en Natuurmonumenten toestemming om foto’s en/of video opnamen, waarop u zichtbaar in beeld bent, te gebruiken op hun websites en voor persdoeleinden. Ook gaat u er mee akkoord dat uw mailadres voor organisatorische doeleinden wordt verstrekt aan de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert. Na de activiteit zal de Stichting dat adres uit haar bestanden verwijderen.

Roland Holst jaar

  • Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting Cultuur Landgoederen Zundert in samenwerking met Natuurmonumenten. Tijdens het 150e geboortejaar van Henriette Roland Holst organiseren wij het hele jaar door diverse activiteiten. Met in het weekend van 12 en 13 oktober o.a. een lezing van Herman van Rompuy, voormalig premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad en groot bewonderaar van Henriette Roland Holst. Op 24 december vieren wij de 150e geboortedag van Henriette Roland Holst. Ook dan bent u van harte welkom.